Damlama Sulama Gaziantep

    Damlama sulama sistemi  adından da bilindiği üzere suyun filtrelenerek gübreli veya gübresiz  damlacıklar halinde toprakta  yetiştirilen ürüne  verilmesidir.  Damla sulama yöntemi üretimi sağlanan bitki  için gerekli olan suyun borular aracılığıyla taşınıp bitkinin köklerine damlatıcılar  aracılığıyla  sulanmasını sağlamasıdır. Sadece bitki köklerine yeterli miktarda su verilerek bitkinin gerekli olan kadar su ihtiyacı karşılar. Diğer sulama yöntemlerinde yetiştirilen ürün suyu almak için toprağa olduğundan fazla kök salmaktadır.  Damla sulama yöntemi sayesinde toprağın sürekli nemli olması bitkinin suya çaba sarf etmeden ulaşması sağlanır. Böylelikle bitkinin su için harcadığı enerjiyi  ürünün yetiştirilmesinde  harcanır. Bu da yetiştirilen üründe  bir    kalitenin yakalanması sağlar. 

    Eğimli ve dik araziler de rüzgardan etkilenmeden sulama imkanı sağlayan Gaziantep damlama sulama  günümüzde en çok tercih edilenler arasında yer almakta.  Sık sık sulanması gereken bitki ve meyve sebzelerin yetiştirildiği arazilerde sıklıkla tercih edilmektedir. Gaziantep damlama sulama sistemi kurulumu, bakımı ve su basınç ayarlarının profesyonel kişiler tarafından titizlikle yapılması gerekmektedir. Daha az su ile daha fazla arazinin sulanmasını sağlayan damla sulama bir çok tarımsal arazinin sulanmasında gün geçtikçe yaygınlaşmıştır. Minimum su ve insan gücünden faydalanıp maximum verimlilik elde edilmesi amaçlanmış bir sistem olduğundan çoğu üreticinin  tercihi Gaziantep damlama sulama olmuştur. Düzenli sık sulama ve gübreleme  sayesinde yetiştirilen bitkilerde aynı anda büyüme sağlanır. Böylelikle eşit kalitede ürün toplanması sağlanır. Sulamanın  iklime ve yetiştirilen  ürüne göre ayarlanması üründe kaliteyi arttırıyor. Üstelik suyun basınç hızı da üreticiler tarafından ayarlanıp kontrol edilebilmekte. Zaman ayarlı Gaziantep damla sulama sistemlerinde  günün her saatinde sulama olanağıda sağlamaktadır.

    Damlama sulama Gaziantep kurulumunda belirli bir yatırım maliyeti gerektirmektedir. Başlangıçta maliyetinin yüksek gelmesi üreticiyi  düşündürse de sağladığı verim ve karlılıkla çok kısa sürede harcanan kurulum  maliyetini amorti etmektedir. Üstelik  Damla sulama düşük basınçla sulama sağlandığından üreticilere  büyük bir enerji tasarrufu da sağlıyor. Damla sulama yöntemi ile  gübreleme  yaparak bitkilerin besinleri rahatlıkla almasını sağlanır. Suda çözünür gübrelerin tercih edilmesi  damlama  sulama yöntemiyle gübreleme de bitkilere eşit gübre dağılımı sağlanır. Her şeyde olduğu gibi fazla gübrelemenin de zararları mevcuttur. Bu nedenle yetiştirilen ürünün gübre ihtiyacı hesaplanıp sulama miktarına eşit dağıtılır. Böylelikle alması gerekenden fazlasının önüne geçilir. Gübreler sulama suyuyla bitkinin sadece kök kısmına nüfus ede böylelikle  gübreden de tasarruf sağlanmış olur. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Damla Sulama Yöntemi